PREPORUKE ZA RODITELJE

PREPORUKE ZA RODITELJE

 

Upoznavanje s uputama HZJZ-a

Važno je da roditelji/skrbnici i djelatnici budu na vrijeme upoznati s Uputama HZJZ-a te da se pridržavaju uputa a ustanova je dužna obavijestiti roditelje o sljedećem:

-      da ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi virusom COVID-19,

-      da ne dovode dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo virusom COVID-19.

Roditelji su dužni izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svakoga dana prije dolaska u vrtić te izmjerenu vrijednost upisati u evidencijsku listu odgojne skupine koju dijete pohađa. U slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u vrtić, već se javljaju telefonom ravnatelju i izabranom pedijatru radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Djeca sa znakovima drugih zaraznih bolesti također ne dolaze u ustanovu.

Ako djeca razviju simptome bolesti izazvane virusom COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, odgojitelji odmah obavještavaju roditelje koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete.

Ulazak roditelja u dječje vrtiće kao i roditelja djece s teškoćama u ustanove.

-      Kada dovodi i odvodi dijete, roditelj/staratelj ili druga osoba u pratnji djeteta može ući u dječji vrtić.

-      Roditelj ili druga osoba u pratnji dovodi dijete do garderobe pred prostorijom u kojoj dijete boravi.

-      Roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta ulazi u vrtić na način da održava razmak od najmanje 1,5m u odnosu na druge osobe, dezinficira potplate, dezinficira ruke na ulazu, te izbjegava zadržavanje i grupiranje u vrtiću/ustanovi. Međusobni razmak ne trebaju držati osobe iz istog kućanstva.

-      Roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta obavezno u ustanovi nosi masku te bez maske ne može ući u ustanovu već dijete preuzima djelatnik ispred ulaza u ustanovu.

-      U pratnji jednog djeteta vrtićke dobi uvijek je samo jedna odrasla osoba.